Koriander (Coriandrum sativum)

Herkomst

Koriander is een kruid dat oorspronkelijk afkomstig is uit het oostelijke Middellandse Zeegebied en West-Azië. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in verschillende culturen en komt tegenwoordig wereldwijd voor, vooral in Aziatische, Midden-Oosterse, Latijns-Amerikaanse en Mediterrane keukens.

Kenmerken

Koriander is een eenjarige plant uit de schermbloemenfamilie. De plant heeft fijnverdeelde, frisse groene bladeren en draagt kleine, wit-roze bloemetjes. Zowel de verse bladeren (ook wel korianderblad of ‘Chinese peterselie’ genoemd) als de gedroogde zaden worden culinair gebruikt. De bladeren hebben een fris, citrusachtig aroma, terwijl de zaden een warme, nootachtige en lichtzoete smaak hebben.

Toepassing

  • Bladeren: Worden vaak rauw toegevoegd aan gerechten zoals salsa’s, curry’s, salades en soepen. In de Thaise, Mexicaanse en Indiase keuken is korianderblad een onmisbare smaakmaker.

  • Zaden: Worden gebruikt in specerijenmengsels zoals garam masala en kerriepoeder. Ze worden vaak geroosterd en gemalen om hun volle smaak naar voren te brengen.

  • Wortels: In sommige Aziatische keukens (zoals de Thaise) worden ook de wortels gebruikt om bouillons en curry’s op smaak te brengen.

Koriander staat bekend om zijn frisse smaak, maar is ook een kruid dat niet iedereen waardeert: sommigen ervaren het als zeepachtig, wat genetisch bepaald is.