Salvia (Salie)
Herkomst
Salvia is een geslacht binnen de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) en komt oorspronkelijk uit warme, droge streken zoals het Middellandse Zeegebied, Midden-Amerika en Azië. Er zijn wereldwijd meer dan 900 soorten! De bekendste is Salvia officinalis, oftewel echte salie, die al eeuwen wordt gebruikt in de geneeskunde en keuken.
Kenmerken
Salvia is meestal een kruidachtige plant of halfheester met aromatische, grijsgroene bladeren en opvallende lipvormige bloemen in kleuren als paars, blauw, rood, roze of wit. De plant bloeit van het late voorjaar tot in de herfst en is erg aantrekkelijk voor bijen, vlinders en hommels.
De bladeren voelen vaak wat ruw of fluweelachtig aan en geven bij aanraking een sterke, kruidige geur af.
Populaire soorten zijn o.a.:
- Salvia officinalis (echte salie – eetbaar en medicinaal)
- Salvia nemorosa (sierplant met paarse aren)
- Salvia splendens (felrode bloemen, vaak in bloembakken)
Toepassing
Salvia wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege haar culinaire, geneeskrachtige én sierwaarde:
- In de keuken (vooral de echte salie) als smaakmaker bij vlees, pasta en in thee
- In de kruidengeneeskunde tegen keelpijn, ontstekingen en spijsverteringsproblemen
- In de tuin als sierplant en bijenlokker
- Sommige soorten, zoals Salvia divinorum, worden (in beperkte contexten) spiritueel of psychoactief gebruikt
Wist je dat de naam Salvia komt van het Latijnse salvare, wat “genezen” of “redden” betekent? Dat zegt iets over de enorme waarde die de plant vroeger (en nog steeds) had als geneeskruid!